Heslo ze slovníku pojmů
Vláknina
Vláknina je zdraví prospěšná látka na bázi sacharidů. Existují dva typy vlákniny:
- Nerozpustná vláknina (hrubá) blahodárně působí tím, že na sebe váže nežádoucí látky a zlepšuje pohyb tráveniny v zažívacím traktu.
- Rozpustná vláknina (říká se jí také jemná či prebiotická) na sebe umí navázat velké množství vody, navozuje pocit sytosti a reguluje trávení cukrů a tuků. Po absorpci vody nabobtná v našem trávicím traktu a tam fermentuje. Působí blahodárně na naši střevní mikroflóru a umožňuje její správné fungování.
Doporučený poměr pro konzumaci nerozpustné a rozpustné vlákniny je cca 3:1.
Články související s tématem:
- Vláknina: lepší zažívání doslova pro každého
- 5 zásad, které dokáží prodloužit život o celé roky. Znáte je a řídíte se jimi?
Články, které by vás mohly zajímat